Izgradnja montažne brvnare ili bilo kog drugog tipa vikendice ili montažne kuće na drvenoj osnovi je poduhvat koji zahteva temeljno planiranje. Ipak, za mnoge ljude redovan boravak u rustičnom i udobnom domu usred prirode vredi i sa sobom nosi mnoge benefite. Ovaj tekst je tu da vam skrene pažnju o nekoliko važnih stvari o kojima treba da vodite računa pri izgradnji vaše vikendice od drveta.

drvena-vikendica.jpg

1. Izaberite pravu drvenu kuću za vas

Plan počinje u glavi, a ne na gradilištu - stoga razmislite dobro šta želite. Postoje razne vrste kuća od drveta i mnogi stilovi gradnje, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane. Drvene kuće od dasaka nude brzinu izrade i simpatičan “rustičan” izgleda za generalno mali novac, međutim energetska efikasnost im nije na najboljem nivou. A-frame, koje su još dobile naziv i “planinske kućice”, poslednjih godina postaju sve primamljivije, a krase ih jednostavan, moderan i svuda prepoznatljiv dizajn i izgled. Ipak, iako deluju jednostavno i brzo za izradu, cene im ne prate taj trend. Poluoblice su međuzona između obične drvene kuće od dasaka i prave brvnare. U suštini, daju približan izgled brvnare za manju cenu. Na kraju, kao najzanimljivije imamo kanadske brvnare (mada ih neki zovu i ruske ili sibirske) ili samo brvnare - koje predstavljaju pravu, nepokolebljivu vilu napravljenu od trupaca drveta. Ovakva kuća nudi pregršt dobrih osobina, kao što su viševekovna trajnost, fantastičan i prepoznatljiv izgled, vrhunska izolacija i još mnogo toga. Više o njihovim osobinama možete pogledati u članku o brvnarama koji smo pisali u saradnji sa časopisom Grenef.

montazna-brvnara-suma.jpg

2. Pronađite pravog izvođača radova

Pored izbora same drvene vikendice, tu je i izbor izvođača radova. Izgradnja nije posao koji možete da obavite sami, iako na prvi pogled drvene kuće ne izgledaju komplikovano za napraviti. Potrebno je dosta planiranja, teška mehanizacija, veliki broj raznovrsnih majstorskih radova i nezanemarljiv broj dozvola i papira - stoga je ovaj posao najbolje prepustiti profesionalcima. Postoje mnoge firme u Srbiji i regionu koje nude usluge izgradnje montažnih kuća od drveta - neke su specijalizovane samo za jednu vrstu, a druge prave razne tipove kuća. Ukoliko imate jasnu predstavu onoga što želite, najbolje je kontaktirati specijalizovanu firmu, a ukoliko nemate, možete se konsultovati sa nekom “generalističkom” građevinskom firmom koja će vam dati savet koji tip kuće je najbolji za vaš budžet i namene. I tu dolazimo do treće stvari.

enterijer-drvene-kuce.jpg

3. Koja je primarna svrha vaše drvene vikendice?

Čemu će objekat koji pravite primarno služiti? Da li će to biti samo vikendica koju ćete posećivati povremeno; kvalitet vam nije presudau i budžet vam je ograničen? U tom slučaju, obične drvene kuće od dasaka mogu biti dobar izbor. Ili pravite kuću sa namerom češćeg boravka, koja treba da ostane upotrebljva budućim generacijama, stolećima posle vas? Na sve to, ukoliko planirate da zimujete u njoj, ili čak da je nekad prodate - kanadske brvnare su najbolje rešenje. A možda planirate da napravite samo manji objekat primamljivog i modernog izgleda, koji je lak za održavanje i čija će svrha biti izdavanje. U tom slučaju bi trebali da razmislite o A-frame planinskim kućicama.

A-frame-kuca.jpg

Ovo je samo kratki uvod u temu, a pripremili smo i kompletan vodič ukoliko se odlučite za izgradnju brvnare. Kao što vidite, potrebna je određena edukacija na ovu temu pre početka samih radova, koja ne mora nužno biti teška. Ukoliko imate određena pitanja ili ste zainteresovani za izgradnju drvene kuće ili brvnare pozovite nas na +381 62 272 864 radi opširnijeg informisanja.